ŠTO JE GINGIVITIS? | parodontax®
menu

ŠTO JE GINGIVITIS?

ŠTO JE GINGIVITIS?

Gingivitis je medicinski termin za upalu gingiva (desni). To je blagi oblik bolesti desni i simptomi su mu uglavnom crvenilo, naticanje i krvarenje tkiva desni, osobito tijekom pranja zuba ili čišćenja koncem ili prilikom ugriza u nešto tvrdo, kao npr. jabuku.

Gingivitis je izlječiv u ranoj fazi, stoga je važno razgovarati sa stomatologom i razumjeti simptome, prije nego što se razvije u druge probleme.

Što uzrokuje gingivitis?
Glavni je uzrok gingivitisa stvaranje plaka, sloja bakterija koji se stalno razvija oko zuba, na njima i između njih, prije svega na teško dostupnim mjestima. Ove bakterije nadražuju desni i one se mogu upaliti.

Nadalje, između desni i zuba mogu se razviti mali prostori ili „džepovi“. Ako se ne liječe, ti se džepovi mogu produbiti i razviti u ozbiljnije probleme, kao što su osjetljivi zubi ili paradontoza.

Desni pušača također su podložnije infekcijama budući da pušenje i uporaba duhana smanjuju dotok krvi i hranjivih sastojaka do tkiva desni.

Liječenje gingivitisa
Ako se reagira na vrijeme, stomatolog može jednostavno liječiti gingivitis.

No, možete poduzimati korake svaki dan da biste smanjili rizik od gingivitisa: održavati dobru oralnu higijenu. To znači četkati zube dvije minute, dvaput dnevno, zubnom pastom kao što je parodontax® Ultra Clean. Pasta pomaže pri zaustavljanju i sprječavanju krvarenja desni te je četiri puta učinkovitija* od obične zubne paste u uklanjanju naslaga plaka s gingivalne linije (područja gdje se desni sastaju sa zubima) i tako održava zdravlje desni i jake zube.**

*uklanja više plaka od obične paste za zube nakon profesionalnog čišćenja i uz četkanje dva puta dnevno.
**ova tvrdnja ne odnosi se na parodontax® Whitening.

Ostali jednostavni savjeti uključuju sljedeće:

1. Koristite ručnu ili električnu zubnu četkicu male glave i mekih okruglih vlakana i ne zaboravite očistiti područje oko gingivalne linije.

2. Čistite zube koncem ili koristite međuzubne četkice da biste se riješili plaka zaostalog u teško dostupnim područjima, kao što je područje između zuba.

3. Koristite vodicu za ispiranje usta kao što je parodontax® Daily Mouthwash, koja vam omogućava svakodnevnu zaštitu desni.

4. Redovito posjećujte svog stomatologa jer on može uočiti probleme s desnima prije nego se pojave simptomi gingivitisa.