ŠTO ZNAČI AKO VAM DESNI KRVARE? | parodontax®
menu

ŠTO ZNAČI AKO VAM DESNI KRVARE?

ŠTO ZNAČI AKO VAM DESNI KRVARE?

Ako pljujete krv dok četkate zube, to nije normalna pojava. To bi zapravo mogao biti rani znak problema s desnima te prva postaja na putu do gubitka zuba. Bilo da povremeno vidite krv u umivaoniku prilikom pranja zuba, ili svaki dan, nikad ne smijete ignorirati krvarenje desni.

Što uzrokuje krvarenje desni?
Krvarenje desni često je uzrokovano plakom, ljepljivim naslagama bakterija koje se stalno stvaraju oko zuba, na njima ili između njih. Ako se bakterije plaka ne uklone, mogu nadražiti desni, što može uzrokovati crvenilo, krvarenje i upalu.

No, ima i mnogo drugih mogućih uzroka krvarenja desni. Neki su od njih prečesto pranje ili presnažno četkanje zuba, nova zubna četkica ili novi način čišćenja zuba koncem, kao i neki lijekovi.

Kako zaustaviti krvarenje desni
Neovisno o tome što smatrate uzrokom krvarenja desni, najbolje što možete učiniti je razgovarati sa svojim stomatologom što je prije moguće. On može proučiti vaše simptome i preporučiti vam najbolju terapiju za krvarenje desni.

Možete razmotriti i mnogo jednostavnih koraka kad je riječ o krvarenju desni – promjena načina održavanja oralne higijene može spriječiti pogoršanje problema. Da bi bili učinkoviti te korake morate slijediti svaki dan, a ne samo kada primijetite da pljujete krv:

1. Perite zube najmanje dvije minute dvaput dnevno zubnom pastom kao što je parodontax® Ultra Clean. Kada se upotrebljava dvaput dnevno, parodontax® Ultra Clean četiri je puta učinkovitija* u uklanjanju uzroka krvarenja desni od obične zubne paste**.

*uklanja više plaka od obične paste za zube nakon profesionalnog čišćenja i uz četkanje dva puta dnevno.
**ova tvrdnja ne odnosi se na parodontax® Whitening.

2. Koristite ručnu ili električnu četkicu za zube male glave i mekanih okruglih vlakana, a posebnu pažnju posvetite prostoru gdje se sastaju zubi i desni, tj. gingivalnoj liniji.

3. Čistite zube koncem ili koristite međuzubne četkice da biste uklonili plak iz teško dostupnih područja, kao što je područje između zuba.

4. Koristite vodicu za ispiranje usta kao što je parodontax® Daily Mouthwash, koja vam omogućava svakodnevnu zaštitu desni.

5. Redovito odlazite stomatologu jer on može uočiti probleme s desnima prije nego vam se pojave bilo kakvi simptomi. Ako ipak primijetite krvarenje desni, odmah obavijestite stomatologa kako bi vam mogao pomoći prije nego se stanje pogorša.