ŠTO UZROKUJE NATEČENE DESNI? | parodontax®
menu

ŠTO UZROKUJE NATEČENE DESNI?

ŠTO UZROKUJE NATEČENE DESNI?

Zdrave su desni ružičaste i čvrste, a upaljene uglavnom crvene i podbuhle. Upaljene (natečene) desni često su jedan od ranih simptoma bolesti, zato je važno razgovarati sa stomatologom što prije jer bi se stanje moglo pogoršati.

Najčešći su uzrok upaljenih desni bakterije plaka koje se stalno stvaraju na zubima, oko zuba i između njih. Uglavnom se razvijaju kada čestice hrane koje sadržavaju ugljikohidrate (šećeri i škrob) ostanu u ustima.

Ako se bakterije plaka ne uklone, (obično četkanjem zuba), mogu uzrokovati upaljene desni oko zuba. Ta se upala s vremenom može proširiti na čašicu koja drži zub ili dovesti i do ozbiljnijih problema, kao što je paradontoza.

No, ima u drugih uzroka upaljenih desni, stoga je važno razgovarati sa stomatologom ako ste zabrinuti.

ŠTO UČINITI
Uz posjete stomatologu i redovne preglede, nekoliko je stvari koje možete poduzeti da biste uklonili bakterije plaka i tako doprinijeli liječenju upaljenih desni.

1. Perite zube pastom parodontax® Ultra Clean, koja je četiri puta učinkovitija* od obične zubne paste u uklanjanju naslaga plaka s gingivalne linije (područja gdje se desni sastaju sa zubima) i tako održava zdravlje desni i jake zube.**

*uklanja više plaka od obične paste za zube nakon profesionalnog čišćenja i uz četkanje dva puta dnevno.
**ova tvrdnja ne odnosi se na parodontax® Whitening.

2. Koristite ručnu ili električnu četkicu za zube mekanih okruglih vlakana i male glave, a posebnu pažnju posvetite prostoru gdje se sastaju zubi i desni, tj. gingivalnoj liniji.

3. Čistite zube koncem ili koristite međuzubne četkice da biste uklonili plak iz teško dostupnih područja, kao što je područje između zuba.

4. Koristite vodicu za ispiranje usta kao što je parodontax® Daily Mouthwash, koja vam omogućava svakodnevnu zaštitu desni.