SVE ŠTO TREBATE ZNATI O POVLAČENJU ZUBNOG MESA | parodontax®
menu

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O POVLAČENJU ZUBNOG MESA

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O POVLAČENJU ZUBNOG MESA

Povlačenje zubnog mesa odnosi se na stanje kada vam se zubno meso povlači sa zuba i time uzrokuje ogoljenje zubnog korijena. Jedan od prvih znakova povlačenja zubnog mesa jest osjetljivost zuba, no možete primijetiti i da zub izgleda duži nego inače ili osjećati šupljinu u području gdje se desni sastaju sa zubom, tj. na gingivalnoj liniji.

Iako je povlačenje zubnog mesa čest zubni problem, ne smije se zanemariti jer bi mogao upućivati na bolest desni.

Što uzrokuje povlačenje zubnog mesa?
Povlačenje zubnog mesa može uzrokovati više čimbenika, uključujući starenje, presnažno četkanje, čak i loša oralna higijena. Loša oralna higijena može dovesti do gingivitisa, gdje su desni upaljene zbog prisutnosti bakterija plaka i, ako se to ne liječi, mogu se s vremenom početi povlačiti.

Ako se ne prepozna uzrok, i ako osoba dopusti da se i dalje širi, povlačenje zubnog mesa može dovesti do težih problema oralnog zdravlja. Zubno meso može se početi povlačiti od zuba i tako stvarati „džepove“ oko zuba gdje se može stvoriti još više plaka. S vremenom se ti džepovi produbljuju, zubno meso dodatno se povlači, a zubi se mogu početi klimati.

Kako zaustaviti povlačenje zubnog mesa
Nepobitna je činjenica: kad se zubno meso jednom počne povlačiti, neće izrasti ponovo. To znači da je uočavanje i liječenje problema u najranijoj fazi – i prije nego što se razvije u nešto ozbiljnije – od presudne važnosti.

Dakle, prvo što morate napraviti ako sumnjate u povlačenje zubnog mesa jest razgovarati sa stomatologom koji može prepoznati uzrok povlačenja zubnog mesa i preporučiti vam najbolju terapiju.

Ako sa stomatologom porazgovarate o dnevnoj oralnoj higijeni, možete pomoći u zaustavljanju povlačenja zubnog mesa ili, ako već imate taj problem, spriječiti njegovo pogoršanje.

Prelazak na zubnu pastu kao što je parodontax® Ultra Clean može vam pomoći u zaustavljanju i sprečavanju krvarenja desni. Uz četkanje zubi dva puta dnevno, ta je pasta četiri puta učinkovitija* od obične zubne paste u uklanjanju naslaga plaka s gingivalne linije (područja gdje se desni sastaju sa zubima) te tako održava zdravlje desni i jake zube.**

*uklanja više plaka od obične paste za zube nakon profesionalnog čišćenja i uz četkanje dva puta dnevno.
**ova tvrdnja ne odnosi se na parodontax® Whitening.